Foto: iz odprtih virov
Uvedba določenih živil v prehrano lahko vpliva na vaše zdravje
Prehrana ima ključno vlogo pri nadzoru in vzdrževanju zdravega krvnega tlaka, saj vpliva na delovanje krvnih žil, vnetja in presnovo. Med živili, ki pozitivno vplivajo na krvni tlak, je eno, ki ga morda ne uporabljate, in to je ingver, piše Eatingwell v članku, katerega vsebino je preverila in potrdila nutricionistka Katie Davidson.
“Ingver vsebuje več bioaktivnih spojin, predvsem gingerole in shogaole, ki z več mehanizmi pomagajo pozitivno vplivati na krvni tlak,” pravi magistrica znanosti Michelle Rutenstein in navaja podatke iz študije, objavljene na portalu ScienceDirect.
V publikaciji so navedene tri prednosti ingverja, zaradi katerih je koristen pri nadzoru krvnega tlaka.
1. ingver pomaga sprostiti krvne žile
Ingver vsebuje več kot 400 bioaktivnih spojin, vključno z gingeroli in shogaoli, ki lahko podpirajo zdravje srca. Študija na straneh revije Cureus je pokazala, da lahko te spojine pomagajo sprostiti stene krvnih žil in nekoliko znižajo krvni tlak. Vendar so znanstveniki preučevali učinke večjih odmerkov ingverja na zdravje, ne tistih, ki jih običajno zaužijemo s hrano, zato ni znano, ali bi imeli ti manjši odmerki enak učinek, je zapisano v publikaciji.
Registrirana dietetičarka Mindy Haar je tudi opozorila, da so potencialne koristi ingverja opazili predvsem pri mladih ljudeh brez drugih zdravstvenih težav, kot je sladkorna bolezen tipa 2.
2- Ingver lahko zmanjša vnetja
Gingeroli, shogaoli in druge spojine imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zaščititi krvne žile pred oksidativnimi poškodbami, pravi Rutenstein.
Vendar se je večina študij osredotočila na ingverjeve dodatke in ne na ingver v živilih ali pijačah, zato ni jasno, ali ima uživanje ingverja v prehrani enake koristi.
Zanesljivo pa je znano, da lahko vključitev ingverja v prehrano pripomore k splošnemu zdravju.
3. ingver lahko nadomesti sol
Ingver daje jedem bogat, aromatičen okus, kar vam lahko pomaga zmanjšati vnos soli in sestavin z visoko vsebnostjo natrija.
Ker po podatkih Ameriškega združenja za srce (American Heart Association) uživanje prevelike količine soli lahko prispeva h kronično visokemu krvnemu tlaku, je dodajanje ingverja ali drugih bogatih začimb enostaven način za izboljšanje okusa in ohranjanje zdravega srca.
Koliko ingverja je treba zaužiti
Ker študije še vedno niso prišle do dokončnih zaključkov o koristih ingverja za krvni tlak, je težko dokončno povedati, koliko ingverja je treba zaužiti, da bo koristil zdravju. Na splošno je v publikaciji navedeno, da se krvni tlak pogosto izboljša s približno 3 grami surovega ingverja na dan, kar je približno 1,5 čajne žličke.
“Za dokončen odgovor je treba opraviti še več raziskav, vsaka oseba pa se mora posvetovati s svojim zdravnikom,” je poudaril Haar.
Ali je uživanje ingverja varno za vsakogar
Ingver je v zmernih količinah na splošno varen, vendar lahko veliki odmerki vplivajo na nekatera zdravila, zlasti na zdravila za redčenje krvi in nekatera zdravila za visok krvni tlak.
“Ljudje, ki jemljejo zdravila za visok krvni tlak, morajo skrbno spremljati svoj krvni tlak, saj lahko spremembe v prehrani, kot je dodajanje ingverja, povzročijo njegovo preveliko znižanje,” je pojasnil Rutenstein.
Poleg tega strokovnjaki za prehrano pravijo, da lahko včasih uživanje večjih količin ingverja povzroči želodčne motnje ali druge prebavne težave. Če imate kakršne koli pomisleke glede ingverja ali jemljete določena zdravila, se pred spremembo načina prehranjevanja raje posvetujte z zdravnikom.
Hkrati strokovnjaki pravijo, da se je treba zavedati, da ne glede na to, kako koristen je ingver, njegovo dodajanje v prehrano ne more nadomestiti zdravil.
