Foto: iz odprtih virov
Strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da je veliko konzervirane hrane enako dobre za zdravje črevesja kot sveža hrana.
Obstajajo konzervirana živila, ki vsebujejo vlaknine, prebiotike in druga pomembna hranila, potrebna črevesnemu mikrobiomu.
Strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da je veliko konzerviranih živil enako koristnih za zdravje črevesja kot sveža živila, piše Eatingwell.
Najboljša konzervirana živila za zdravje črevesja
1. Črni fižol
Bogat je s topnimi in netopnimi vlakninami, ki spodbujajo redno odvajanje blata in hranijo koristne bakterije v črevesju.
Nutricionistka Amanda Sauceda je pojasnila: “S konzerviranim črnim fižolom lahko zlahka dosežete zahtevano količino vlaknin, saj jih ½ skodelice vsebuje 8,5 grama.”
2. Čičerika
Vsebuje kombinacijo beljakovin in vlaknin, ki so dobre za črevesje.
Edinstvena značilnost čičerke je vsebnost galaktooligosaharidov (GOS), vrste topnih prebiotičnih vlaknin. Nutricionistka Renee Korczak je pojasnila, da se GOS ne prebavi, dokler ne pride v debelo črevo, kjer koristne bakterije fermentirajo vlaknino in povečajo proizvodnjo drugih koristnih bakterij, kot so bifidobakterije in laktobacili.
Opozorila je, da so lahko koristne že majhne količine. “Če dnevni prehrani dodamo majhno količino čičerike, že ¼ skodelice, lahko spodbudimo zdravje črevesja,” je zagotovila.
3. Konzervirana rdeča pesa
Bogata je z vlakninami in bioaktivnimi spojinami, ki podpirajo zdravo črevesno floro. Ena skodelica vsebuje približno 3 grame vlaknin, pesa pa je bogata z betalaini in fenolnimi spojinami, ki imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti, ki lahko ugodno vplivajo na zdravje prebavil.
“Te bioaktivne spojine in velike količine prehranskih vlaknin, vključno z oligosaharidi, lahko pomagajo uravnavati črevesni mikrobiom in spodbujajo rast probiotičnih bakterij,” je pojasnil Korczak.
4. Koruza
Je škrobnata zelenjava, bogata z vlakninami, ki z zagotavljanjem topnih in netopnih vlaknin podpira zdravje črevesja. Netopne vlaknine povečajo volumen blata, medtem ko topne vlaknine služijo kot hrana za koristne črevesne bakterije.
5. Sardine
Zaradi maščobnih kislin omega-3, ki pomagajo ohranjati celovitost črevesne sluznice, lahko podpirajo zdravje črevesja. 85 g konzerviranih sardin vsebuje skupaj približno 834 mg maščobnih kislin, zato so odličen vir omega-3.
6. Gobe
Vsebujejo prebiotične vlaknine, ki podpirajo zdravo črevesno floro. Raziskave kažejo, da lahko spojine, ki jih najdemo v gobah, povečajo proizvodnjo kratkoverižnih maščobnih kislin, ki pomagajo podpirati zdravje črevesne sluznice in splošno zdravje prebave. Te spojine imajo tudi antioksidativne in protivnetne lastnosti, ki so lahko koristne za črevesje.
